Top 10 SEO fouten die je waarschijnlijk maakt
25 oktober 2023 

Top 10 SEO fouten die je waarschijnlijk maakt

Raak je vaak in de war waarom je blog niet wordt gerangschikt in Google-zoekopdrachten, zelfs na het gebruik van de meest populaire focus-zoekwoorden? De reden is simpel.

Basis SEO-praktijken zijn tegenwoordig gewoon niet genoeg om bij te blijven met het algoritme van de Google-zoekmachine. Net als veel site-eigenaren, maak je enkele fouten die kunnen voorkomen dat je content op nummer 1 wordt gerangschikt. Dit geldt voor zowel kleine als grote zakelijke bedrijven.

Er zijn genoeg online bronnen om zowel off-page als on-page SEO-strategieën te implementeren, maar je kunt de veelvoorkomende fouten in SEO niet negeren.

Het gaat niet alleen om de snelheid van de site of de laadtijd van de pagina waarop je moet focussen.

In dit bericht gaan we de veel voorkomende SEO-fouten die je misschien maakt, bekijken. Ook geven we je enkele nuttige strategieën om SEO te beheersen en de rang te krijgen die je verdient op de SERP.

Fouten die gemaakt worden bij SEO

10 veel voorkomende SEO-fouten

Laten we nu duiken in enkele van de meest voorkomende SEO-fouten die je moet vermijden.

Dit zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken die hun SEO-ranking schaden.


Slecht zoekwoordenonderzoek

Het niet doen van zoekwoordenonderzoek is een van de meest voorkomende fouten. Niet begrijpen waar je doelgroep naar op zoek is, kan ertoe leiden dat je content niet wordt gevonden!

Als je het bereik van de content voor je site wilt maximaliseren, is zoekwoordenonderzoek een must.

Generieke zoekwoorden kunnen een groot zoekvolume hebben, maar ze laten content niet van de ene op de andere dag ranken. Focus op specifieke vragen zal resulteren in betere rankings en je zult een hogere conversieratio hebben.

Bijvoorbeeld, "koffie" heeft misschien een hoog zoekvolume, maar het wijst niet naar een doel onderwerp. Een geschikt zoekwoord zou zijn "voordelen van koffiebonen", "koffie voor haar", "beste koffiezaken bij mij in de buurt", etc. Mensen zullen zoeken op long-tail trefwoorden en niet alleen op "koffie".

Het niet optimaliseren van paginatitels

Het optimaliseren van de titel van je content helpt bij SEO en kan ervoor zorgen dat de content hoger wordt gerangschikt. Je moet paginatitels optimaliseren voor SEO, zodat zowel gebruikers als zoekmachines je content zullen begrijpen op basis van de titel van een webpagina.

Aangezien elke pagina van je site verschillende content kan hebben, moet je een unieke en relevante titel gebruiken voor elke pagina van je website. Het niet plaatsen van een aantrekkelijke en beknopte titel voor de content zal altijd resulteren in content die niet wordt weergegeven in zoekmachines.

Het overmatig gebruiken van zoekwoorden (keyword stuffing)

Te veel zoekwoorden in je content gebruiken kan leiden tot straffen van zoekmachines.

Het is essentieel om zoekwoorden in de juiste hoeveelheid en op de juiste plaatsen te gebruiken. Keyword stuffing kan resulteren in content van lage kwaliteit. Dit veelvoorkomende SEO-probleem komt nog steeds veel voor omdat sommige mensen denken dat het volproppen van zoekwoorden de rangorde zal verhogen, maar nee.

Het kan dat een website moeilijk leesbaar en navigeerbaar is. Dit creëert een slechte gebruikerservaring, wat kan leiden tot minder conversies en minder terugkerende bezoekers.

Meta-tags negeren

Meta-tags zijn essentieel voor zoekmachineoptimalisatie. Ze kunnen worden gebruikt om je doorklikratio vanuit de SERPs-zoekresultaten te verbeteren. Het opnemen van relevante zoekwoorden en zinnen in je meta-tags kan helpen ervoor te zorgen dat je pagina prominenter verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines.

Zonder geschikte meta-tags zullen zoekmachines niet weten waar je content over gaat. Als de zoekmachine de intentie niet begrijpt, zal de zichtbaarheid van de content verminderen. Meta-tags helpen het verkeer en de conversieratio's te verhogen.

SEO Optimaal gebruiken

Gebrek aan afbeelding optimalisatie

Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen zien, dus het is belangrijk om ze te optimaliseren met geschikte titels, beschrijvingen en alt-teksten.

Zonder passende alt-tekst kunnen zoekmachine crawlers de afbeelding niet rangschikken om te tonen in de zoekresultaten. Het is een van de meest voorkomende technische SEO-fouten.

Gebrek aan afbeelding optimalisatie kan resulteren in lage rangschikkingen van content, gemiste kansen en relatief weinig verkeer, wat de SEO zal schaden.

Geen mobielvriendelijke website hebben

Een toenemend aantal mensen gebruikt hun smartphones om toegang te krijgen tot het internet. Je hebt een mobielvriendelijke website nodig om gevonden te worden door zoekmachines.

Een groot deel van de Google-zoekopdrachten wordt uitgevoerd op smartphones, en slecht geoptimaliseerde content voor mobiele apparaten zal de consument ontmoedigen om jouw content te bekijken.

Slecht gebruik van interne en externe links

Interne links zijn essentieel voor SEO omdat ze helpen bij de navigatie en zoekmachines helpen de structuur van je website te begrijpen. Zonder het juiste gebruik van interne links, is het onwaarschijnlijk dat zoekmachines de content zullen crawlen en indexeren voor de SERP. Verkeerd geconfigureerde links kunnen leiden tot gebroken pagina's of links, en dit kan leiden tot een daling van de positie in Google.

Externe links helpen vertrouwen op te bouwen met zoekmachines en kunnen leiden tot betere rangschikkingen. Te veel externe links kunnen echter je website vertragen, wat uiteindelijk de SEO beïnvloedt.

Te veel links leiden ook tot een vermindering van de gebruikerservaring door de kijker te overweldigen.

Geen gebruikmaken van de juiste URL-structuur

De URL-structuur van een website kan een groot verschil maken als het gaat om SEO. Het is belangrijk om URL's te gebruiken die zoekmachine vriendelijk zijn. Als de URL-structuur van een website slecht is, kan het delen ervan op sociale media of andere websites lastig zijn.

Het hebben van meerdere URL's voor een enkele website kan een probleem van dubbele content veroorzaken. Het is een van de fouten op het gebied van on-page SEO die je misschien maakt. Zoekmachines zoals Google kunnen de website straffen voor het hebben van dubbele content en kunnen de SERP-ranking verlagen.

Belangrijke website ervaring

Negeren van gebruikerservaring 

Vertrouw ons als we zeggen dat de SEO van je website ernstig wordt beïnvloed als je de UX negeert. Een ontevreden gebruiker kan zelfs negatieve beoordelingen geven die je pagina in een mum van tijd kunnen degraderen.

Zonder de gebruikerservaring te verbeteren, kun je niet verwachten dat SEO werkt of een merkimago behoudt. Het is een van de veel voorkomende SEO-problemen waar je tegenaan kunt lopen, maar je zult het vanuit jouw standpunt niet meteen begrijpen.

Geen analytics gebruiken

Zonder analytics is het moeilijk om te weten wat werkt, wat verbeterd moet worden en hoe je website presteert.

Je moet echte software of diensten voor analytics gebruiken om zoekwoorden te onderzoeken, het zoekvolume te kennen, de  domeinautoriteit van je site te begrijpen, enz. Er is voldoende gratis en premium software beschikbaar om  zoekwoordenonderzoek te doen voor SEO.

Hier zijn enkele nuttige strategieën om veelvoorkomende SEO-valkuilen te vermijden.

  • Begrijp de juiste zoekwoorden
  • Optimaliseer paginatitels
  • Optimaliseer afbeeldingen correct
  • Gebruik SEO-tools
  • Let op de gebruikerservaring
  • Bouw hoogwaardige links

Onderzoek is een groot onderdeel van SEO. Maar we hebben een suggestie voor je. Als je alleen maar blijft focussen op SEO, zoekwoorden en analyses, zal je content niet gebruiksvriendelijk zijn.

Produceer content die waarde biedt en niet alleen geoptimaliseerd is voor SEO. Goed geschreven content betrekt de lezer, verhoogt de zoekmachine ranking en het verkeer, en vergroot de kans op kwalitatieve links van andere sites.

De content zelf is koning; dat is de gouden regel van SEO.

Samenvattend kunnen SEO-fouten eenvoudig worden vermeden als je op de hoogte blijft van de nieuwste trends en technieken. Het is essentieel om je content fris, relevant en boeiend te houden om ervoor te zorgen dat je je doelpubliek bereikt.

Daarnaast helpt het gebruik van de juiste zoekwoorden en zinnen om je website te optimaliseren en je om een hogere ranking te bereiken.

Vermijd deze veel voorkomende SEO-fouten en zie je website groeien!


Over de schrijver
Reactie plaatsen